Kaip tradiciniai patiekalai tampa turizmo varikliu? Kaip maistas pasakoja tautos istoriją? Atsakymų į šiuos klausimus ieško projekto „TASTE THE HISTORY“ („Kulinarinio turizmo plėtra per šiuolaikinį tradicinės lietuvių ir latvių virtuvės skonį“) vykdytojai ir dalyviai iš Lietuvos bei Latvijos. Šio tarptautinio projekto veiklos kviečia pažvelgti į gastronomiją kaip į kultūros paveldą, kuris jungia žmones, kraštus ir kartas.
Skonių kelias Latvijoje – nuo sūrio iki saldžių atradimų.
Pirmasis projekto vizitas nukėlė komandą į Latvijos regionus – „Madona“ ir „Preiļu“. Čia dalyviai lankėsi „Lazdonas Piensaimnieks“ pieno ūkyje, „Līvi“ sūrių gamykloje, „Domu Pietura“ vyninėje ir „Lat Angus“ ekologinėje mėsos fermoje. Kiekvienas sustojimas tapo pasakojimu apie žmones, kurie puoselėja tradicijas ir kartu ieško naujų būdų pristatyti savo produktus lankytojams. Ši kelionė leido iš arti pamatyti, kaip Latvijos gamintojai jungia paveldą, inovacijas ir tvarumą, kurdami patrauklias gastronominio turizmo kryptis.
Pažintis su Biržų ir Rokiškio kraštu – lietuviško skonio šaknys.
Antrasis pažintinis vizitas kvietė atrasti Lietuvos šiaurės kulinarinį paveldą. Dalyviai lankėsi Sodeliškių dvare, kur išbandė tradicinį duonos kepimą, Kirkilų bendruomenėje ragavo žuvienės iš vietinių ežerų, o „Biržų alaus“ darykloje dalyvavo degustacijoje „Radvilaitės kaprizai“, atskleidusioje senųjų bajorų virtuvės subtilybes. Rokiškyje laukė šakočio ir „Karvutės“ saldainių gamybos edukacijos, o Ilzenbergo dvare – vietos produktų degustacija. Ši patirtis parodė, kad lietuviškas skonis kyla iš paprastumo, autentiškumo ir nuoširdaus bendravimo prie bendro stalo.
Romos skoniais ir istorijomis alsuojanti Italija.
Trečiasis projekto vizitas – į Italijos sostinę Romą – tapo kulminacija. Dalyviai tyrinėjo Romos senamiestį, Vatikaną, Šv. Petro baziliką ir mažiau turistų lankomus kampelius, kur senovės istorija susilieja su šiuolaikinio gyvenimo ritmu. Didžiausią įspūdį paliko gastronominės patirtys: pasta carbonara, saltimbocca alla romana, scrocchiarella pica – patiekalai, kurių receptai siekia XIX amžių, tačiau šiandien pateikiami moderniai. Kelionė į Castelli Romani regioną, Nemi ir Castel Gandolfo miestelius leido pajusti tikrą itališkos provincijos dvasią – čia maistas tampa istorijos pasakojimu, perduodamu iš kartos į kartą.
Visų trijų projekto išvykų metu dalyviai dalijosi patirtimi, mokėsi vieni iš kitų ir ieškojo, kaip kulinarinį paveldą paversti patraukliu turizmo produktu. Ši veiklų grandinė tapo puikia platforma bendradarbiavimui tarp profesinio mokymo, turizmo ir verslo sektorių, skatinant kūrybiškumą ir inovacijas.
Pasak dalyvių, didžiausia projekto vertė – ne tik ragauti, bet ir suprasti, kaip maistas formuoja kultūrinį identitetą. Įgytos žinios ir įkvėpimai bus pritaikyti Šiaulių technologijų mokymo centro mokymo programose, integruojant tarptautines patirtis į praktinį mokymą ir profesinio turizmo tobulinimą.
Projektas įgyvendinamas pagal 2021–2027 m. Interreg VI Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos IV prioritetą – Turizmo ir paveldo ekonominis potencialas. Konkretus tikslas 4.1 – Kultūros ir tvaraus turizmo vaidmens stiprinimas ekonomikos plėtroje, socialinėje įtrauktyje ir socialinėse inovacijose
Projekto įgyvendinimo trukmė: 2025 vasario 1 d. – 2027 sausio 31 d. (24 mėnesiai).
Visas projekto biudžetas – 643 363,78 Eur. Bendrasis Europos regioninės plėtros fondo finansavimas – 514 691,01 Eur.
Šis pranešimas parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už jo turinį pilnai atsako Šiaulių turizmo informacijos centras ir jis nebūtinai atspindi Europos Sąjungos nuomonę.